ENGLISCH Schloss Großlobming Fachschule

ENGLISCH Schloss Großlobming Fachschule

Typologie: 
Bildung
Ort: 
A - Großlobming
Bauherr: 
Land Steiermark
Bauzeit: 
1979 - 1981
Nutzfläche: 
6.870 m²
Umbauter Raum: 
25.000 m³

open competition 1978, 1. prize

>> Volksschule Großlobming

ENGLISCH Schloss Großlobming Fachschule

Where the two existing buildings formed an ensemble situated above ground, the third element, the new primary school, was intentionally placed within the ground. In-between, courtyards define the architectural frame of reference. With the ground location, Szyszkowitz+Kowalski reacted to the topography. Their intention was to change the surrounding parkscape as little as possible in its originality. With reference to the given situation, free hill formations were created in the middle of which the building was placed in the earth. The new building was relatively clearly positioned in the axis set by the Château, albeit making a minor axial adjustment. With the aid of stripes let into the ground made of various materials, the axes emanating from the Château are clearly documented. The main entrance to the primary school is located on the west face of the overall linear complex. The entrance situation is defined by a light system of columns wich is combined with glass and concrete block walls. A generous glass surface provides a view through the entrance hall up to the school of domestic science which allows the viewer to comprehend the lining up of the three individual buildings and offering a hint of the multi-layeredness. The special feature of this location is made evident by the section drawing: The primary school, the school of domestic science and the Château appear to be stepped up in height almost merging into one single entity. The transition from the "climatic" outside into the interior of the school is flowing, as it were. The transparency perceivable from the outside is made the primary theme of the interior. The hall is illuminated through the roof. The pointed parallel roof-lights concentrated in the middle of the roof, almost look like small greenhouses from a distance. They are positively pressed upward through the earth's crust. The force required for this is seemingly caught up by the surrounding earth walls.

Andrea Gleiniger